Ustawienie cookies

Pliki cookies to małe pliki tekstowe, które są wysyłane i zapisywane w przeglądarce podczas odwiedzania witryny Restu za pomocą tych witryn lub witryn partnerskich zapisywane są w Twojej przeglądarce.

5 zdjęć
Na mapie

Informacje Quesadillas Club

Pragniemy zaproponować i rozpropagować alternatywę dla pizzy, jaką jes Quesadilla, jest to danie kuchn i meksykańskiej, składające się z dwóch cienkich placków pszennych, opieczonych na chrubko z różnego rodzajem farszu z dużą ilościa sera sklejającego obydwa placki.

Quesadilla jest bardzo sycącym daniem, ale ma mniej zapychającego ciasta tak jak pizza i więcej sera, nie ma w niej sody co czasami się zdarza jeśli chodzi o pizzę.

Jest to świetne danie dla osób ograniczających gluten.



Kuchnia meksykańska jest jedną z najbardziej zróżnicowanych. Łączy w sobie wpływy kuchni hiszpańskiej, prekolumbijskiej i europejskiej. Cechą meksykańskich potraw jest wyraźny smak i aromat. Dla miłośników dobrego jedzenia, Meksyk to jeden z najbardziej interesujących krajów świata. 

OSTRE PRZYPRAWY A ZDROWIE

Papryczka chili nie tylko może pomóc zgubić zbędne kilogramy, ale również poprawić stan systemu krwionośnego. Zmniejsza ryzyko zawału wynikające z wysokiej zawartości LDL (tzw. złego cholesterolu), ponieważ jego ilość we krwi maleje, a potwierdzają to badania porównawcze - w krajach, gdzie popularna jest pikantna kuchnia notuje się mniej zawałów.

Prowadzone są też badania nad wpływem ostrych przypraw na raka. Okazuje się, że dieta bogata w chili obniża ryzyko wystąpienia nowotworów – dzięki kapsaicynie, która spowalnia rozwój komórek rakowych, a czasem nawet powoduje, że komórki te umierają.

Przyprawy wzmagają również produkcję kwasu solnego w żołądku, przez co przyśpieszają trawienie. Są nawet przypuszczenia, że kapsaicyna może być pomocna w leczeniu wrzodów i zapalenia błony śluzowej żołądka. Niektórzy jednak mogą po zjedzeniu pikantnych potraw doświadczać zgagi - nie wszystko jest dobre dla wszystkich! Ostre przyprawy raczej nie są wskazane również dla osób z trądzikiem oraz cerą naczynkową.

Okazuje się, że chili nie gorzej radzi sobie z przeziębieniami i grypą - działa napotnie i odtyka nos. Ułatwia również oddychanie osobom cierpiącym na astmę i infekcje płuc. Chili poprawia również humor, zwiększając poziom serotoniny i endorfin w mózgu.

OSTRE PRZYPRAWY POMAGAJĄ W ODCHUDZANIU

na podstawie artykuły pani Małgorzaty Stanior, dietetyka

Przyprawy pobudzają metabolizm i pomagają spalić nadmiar kalorii.Do niedawna uważano, że ostre przyprawy (np. pieprz lub chili) pobudzają apetyt i radzono w trakcie odchudzania z nimi się rozstać. Tymczasem dziś wiadomo, że jest odwrotnie: dzięki właściwościom rozgrzewającym, ostre przyprawy zwiększają ukrwienie naczyń i przyspieszają spalanie tłuszczu (stąd np. znakomite połączenie czekolady z chili).

Kolendra przyspiesza trawienie. Nasionka mają korzenny zapach i są słodkie, a liście delikatny, cytrynowy posmak.

Papryczki chilli pobudzają przemianę materii. Oczyszczone z ziarenek są mniej pikantne.

Imbir zmniejsza uczucie głodu – ma korzenny zapach, jest pikantny i lekko gorzkawy.

Pokaż więcej

Zgłoś błąd

Niektóre z informacji nie są prawidłowe? Napisz do nas.

Niniejszy formularz jest chroniony systemem reCAPTCHA a jego wysłaniem zgadzacie się z warunkami handlowymi oraz zasadami ochrony danych osobowych Google.

Dziękujemy

Dziękujemy za zgłoszone błędy. Postaramy się je naprawić jak najszybciej.

Zadzwoń do restauracji

Nie mogłeś/aś dodzwonić się do restauracji?

Godziny otwarcia