Ustawienie cookies

Pliki cookies to małe pliki tekstowe, które są wysyłane i zapisywane w przeglądarce podczas odwiedzania witryny Restu za pomocą tych witryn lub witryn partnerskich zapisywane są w Twojej przeglądarce.

Pliki cookies są niezbędne do zapewnienia podstawowej funkcjonalności stron internetowych oraz ich zabezpieczenia
Pliki cookie pomagają nam zrozumieć, w jaki sposób korzystamy z naszej witryny internetowej w celu poprawy wydajności witryny i dostosowania jej do Twoich potrzeb
Te pliki cookie pozwalają nam śledzić odwiedzających na naszej stronie i lepiej dostosować naszą reklamę do Twoich zainteresowań
3 zdjęcia
Na mapie

Informacje Maszoperia, Restauracja Kawiarnia

Rybacka chata


Restaurację "Maszoperia" współtworzą trzy domki: malutki, trochę większy - środkowy i największy. Ten malutki i środkowy to właśnie najstarsza cześć restauracji; największy został dobudowany. Środkowy dom to zabytek z 1830 roku - typowa helska chata rybacka. Najnowszy budynek, będący największą częścią "Maszoperii", został pomyślany jako wierna replika typowej kaszubskiej chaty. Centralne miejsce zajmuje w nim duży bufet z wkomponowanymi w ścianę frontową autentycznymi bulajami z łodzi podwodnej. W nowej części znajdują się zarówno stare, autentyczne meble, jak i współczesne. Jednak prawdziwie klimatyczne wnętrze, w którym goście najchętniej przesiadują, to pomieszczenia w starym domku. Ta najmniejsza chatka to integralna część kaszubskiej chałupy, kiedyś była tam jakaś komórka. Obecne stanowi osobną salę na kameralne spotkania. Jest tam kominek i przyciągające uwagę gości malarstwo na ścianach, przedstawiające sceny z życia dawnych mieszkańców Helu.

Ryby... i nie tylko

Większość potraw, które oferuje restauracja "Maszoperia" to albo przepisy właścicielki - Anny Marii Chwirot, albo zdobyte przez nią. Niewiele jest tu przykładów kuchni kaszubskiej, ponieważ była ona zawsze bardzo uboga. Tu mieszkali biedni ludzie, odżywiali się bardzo prosto. Flądra na węgliszku - czyli flądra suszona na węglu drzewnym - to była przez lata niemal podstawa wyżywienia. W karcie mamy na przykład pozycję: śledź w śmietanie z pulkami - to też przykład kaszubskiej, prostej kuchni, bo owe pulki to po prostu ziemniaki w mundurkach. Być może tradycyjna kuchnia kaszubska była uboga, za to w Maszoperii wielbiciel i smakosz ryb może narzekać tylko na nadmiar oferowanych tu dań. Ryby w różnych postaciach - na zimno i na gorąco, smażone i gotowane, wędzone lub z grilla, zupy rybne - a wszystko w cenach bardzo przystępnych. "Mięsożerni" też nie powinni narzekać - wybór dań z wieprzowiny, wołowiny i drobiu jest w Maszoperii również niemały. 



"Maszoperia" istnieje nieprzerwanie od 35 lat. Ponieważ na Półwyspie Helskim istnieją inne działalności pod hasłem "Maszoperia", prosimy o dokładne sprawdzenie naszych danych; nr telefonu, adresu mailowego, aby uniknąć wszelkich pomyłek. 

Pokaż więcej

Zgłoś błąd

Niektóre z informacji nie są prawidłowe? Napisz do nas.

Tento formulář je chráněn pomocí reCAPTCHA a jeho odesláním souhlasíte se smluvními podmínkami a zásadami ochrany osobních údajů společnosti Google.

Dziękujemy

Dziękujemy za zgłoszone błędy. Postaramy się je naprawić jak najszybciej.

Zadzwoń do restauracji

Nie mogłeś/aś dodzwonić się do restauracji?

Godziny otwarcia

Otwarte